pátek 29. března 2013

Negative na prknech 21/36

Ne vždy je stávka k něčemu.
 
 
"Kurva, Antti! Nemůžeš se laskavě dívat, kam ten zkurvenej sníh házíš?!" ozvalo se po půl hodině vytrvalého odhazování.
"Ježiši lásko! Promiň!" zarazil se Antti, když se ohlédl a spatřil zpod sněhu vykukovat známou růžovou bundičku. "Neboj, já tě hned odhrabu!"
"Antti! Jdi s tou lopatou někam!" zaječel Christus. "Vždyť mě ještě vykastruješ!"
"To by Anttísek určitě nerad," poznamenal Larry ironicky.
"No, to bych teda nerad," kývl Antti, padl na kolena a jal se Christuse odhrabávat rukama.
"Vole, lidi, mám takovej pocit, že se blíží obleva," ušklíbl se při pohledu na ně Jonne.
"No tak, kluci, přestaňte se osahávat a pojďte hrabat," pobídl je Nakki.
"Ne! Ne! Nevstávejte!" vrhl se Jonne na sníh vedle Anttiho. "Já se k vám milerád přidám, pokud byste náhodou měli zájem!"
"Ne, Jonnísku! TY budeš odhrabávat pořád, bez přestávky a nejvíc ze všech!" vytáhl ho Larry zase na nohy a postrčil směrem k cestičce, kterou se jim již povedlo ve sněhu vytvořit. Poté se otočil zpět k Anttimu a Christusovi. "A vy dva taky vstávejte! A koukejte začít taky trochu makat! Tryskem!"
"No jo furt…" brblal Christus. Smetl ze sebe poslední zbytky sněhu a - doprovázen Anttiho nesouhlasným pohledem - vydal se zase hrabat.
"Heuréka!" ozval se náhle Jayův hlas odkudsi zepředu. "Volové, našel jsem dveře!"
"Supér!" zvolal Larry, vyrazil k oněm vyhrabaným dveřím, otevřel je dokořán a vběhl do domu. "Holky, tak jsme se prokopali až sem!"
"Super, zlato," odměnila ho Helena jemným polibkem. "Tak se pojďte na chviličku ohřát, než budete pokračovat…"
"Tak to můžou Antti s Christusem zůstat venku. Tady by jim bylo zbytečně vedro…" poznamenal jedovatě Nakki. Odpovědí mu byl zásah značně přerostlé sněhové kouličky přímo do zátylku.
"Teda Nakki, možná by sis měl dávat trošku větší pozor na to, kde co letí," ušklíbl se Antti, když spolu s Christusem procházeli okolo klávesáka. "Helen, teď už se teda budem prokopávat k tý silnici, co?"
"Přesně tak," kývla Helena. "A Viivi konečně bude moct odejít do hotelu."
"To ne!" zaúpěl Jonne a opět pozvedl svou ceduli "STÁVKA".
"Jonne, nezačínej zase!" pokusil se mu Larry sebrat tyčku, na které byl papír s nápisem přilepen. Jonne se ovšem zdatně bránil útěkem o kus dál. "Uvědom si, že je tady dalších pět lidí, co můžou hrabat místo tebe!"
"Kurva, kam to zase běžel?" díval se Antti na chody, po kterých právě zmizel Jonne.
"Já nevim, ale mám takovej pocit, že se asi máme začít bát," přivinul se k basákovi Christus.
"Jonne by nám přece nic neudělal, že ne?" rozhlédl se Jay opatrně po klucích. To už se ovšem Jonne vracel a nesl pět tyčí s cedulemi. Jen co byl dole, začal je rozdělovat mezi naprosto nechápající členy Negative.
"Christusi, Antti, vy můžete mít jednu dohromady," vrazil první tyčku do ruky basákovi. "Nakki, tahle je tvoje, Jayi, tahle pro tebe. A nakonec Larry."
"Vole, co má tohle zase bejt?" zeptal se Larry Jonneho, který už opět zaujal pozici s cedulí nad hlavou. Jonne zatvrzele mlčel.
"Christusi! Antti! Vy jste taky na jeho straně?!" vytřeštil Jay oči na ceduli, kterou už od Anttiho stihl převzít Christus.
"Vole, ale ty taky," upozornil ho Nakki.
"Cože? Tak počkat…" pojal Larry jisté podezření. Pomalu zvedl hlavu a zadíval se na papír, který on sám držel ve vzduchu. Dle předpokladu na něm spatřil pouze obrovský nápis "STÁVKA". "LIIMATAINENE!"
"Vole, tak počkej! Chceš mi tim říct, že my stávkujem?" stále nechápal Antti.
"Jo…" zavrčel Larry. " Liimatainene, ty pudeš hrabat!"
"Ne! Jen přes moji mrtvolu!" bránil se Jonne.
"To nebude zas až takovej problém," odhodil Jay ceduli, vyrazil k Jonnemu, to dopoledne už podruhé si ho přehodil přes rameno a odkráčel ven.
"Hele, Jonnemu se to asi nelíbí," konstatoval Antti, ač jeho slova prakticky nebyla slyšet přes Jonneho hlasité žádosti o položení na zem.
"To je mi jedno, pude hrabat," zahodil Larry konečně tyč, zapálil si cigaretu a vyšel ven. Jonne s Jayem už poslušně odhrabovali sníh, který bránil v cestě k silnici.
"Larry, co kdybys tam přestal hulit a šel nám radši pomoct?" zavolal na něj Jonne.
"Jonne, co kdybys přestal bejt drzej a radši pořádně hrabal?" odpověděl mu Larry.
"Anttí! Né!" ozvalo se náhle zevnitř domu. "Já hrabat nejdů! Už takhle jsem celej mokrej a rozcuchanej a-"
"Jdeš se mnou, lásko," vynořil se z domu Antti. Za sebou za růžovou rukavici vláčel značně se vzpouzejícího Christuse.
"Né!" pištěl Chris. "Nechcí!"
"Globální oteplování jde očividně odhrabovat taky," šklebil se Nakki, když těsně po zamilovaném párečku vyšel z domu. Vzápětí si už z obličeje oklepával hned dvě sněhové kouličky.
"Larríku, přestaň konečně vyrábět ty kouřový efekty a pojď nám taky pomáhat!" zvolal Jay a sněhovou koulí urazil Larrymu cigaretu přímo od úst.
Larry se nechápavě zadíval na své momentálně již prázdné prsty. Poté jeho pohled padl na cigaretu, jež byla sněhovou koulí přišpendlena na omítku domu. "Panebože, vy se taky navotravujete…"

Žádné komentáře:

Okomentovat